Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Głogów
Dodatki do żywności a dieta małego dziecka

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Nie od dziś wiadomo, że organizm dziecka inaczej reaguje na pewne substancje niż u dorosłego człowieka. Najlepiej widać to na przykładzie alkoholu, który dla małego człowieka jest niemal śmiertelną trucizną. Podobnie rzecz ma się z dodatkami do żywności.
Dodatki do żywności a dieta małego dziecka

Nie ma rodzica, który szafowałby zdrowiem i życiem swojego dziecka. Wielu z nas dba o dobre odżywianie swoich dzieci, samemu niekoniecznie przykładając do tego wagę. Dziecko uczy się od autorytetów, a nie ma większego niż mama i tata. Dbając o jego odżywianie, dbajmy o swoje.

 

A jest o co dbać. Zwłaszcza, że na sklepowych półkach pełno jest produktów, które nie są odpowiednie dla naszej pociechy. Prześwietlmy więc posiłki i substancje, jakie serwujemy naszym dzieciom.

 

Śniadanie

 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego warto podejść do niego całkiem serio. Popularnym posiłkiem są parówki. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smakują dzieciom. Tymczasem parówki to sama chemia. Te tańsze produkuje się przy wykorzystaniu mięsa oddzielonego mechanicznie. A ono z mięsem nie ma wiele wspólnego. Odseparowuje się je od kości i mieli na gładką masę. W parówkach znajduje się również dodatek do żywności E250, czyli azotyn sodu. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała go jako prawdopodobnie rakotwórczego.

 

Słone i słodki przekąski

 

Powszechna jest wiedza, że chipsy, paluszki, ciastka i fast-foody szkodzą, i to nie tylko dzieciom. Produkty te są wypełnione dodatkami spożywczymi, które mogą powodować różnego rodzaju choroby.  Dodatki funkcjonalne do żywności poprawiają jej smak. Akryloamid występujący we frytkach i chipsach może uszkadzać układ nerwowy i pokarmowy. E951, czyli aspartam dodawany jest do gum do żucia i gazowanych napojów typu cola. Jest to silnie rakotwórczy związek, który może prowadzić do epilepsji, choroby Parkinsona, cukrzycy, a nawet chłoniaka.

 

Syrop glukozowo-fruktozowy, słodki zabójca

 

Jest to jeden z najbardziej popularnych dodatków spożywczych. Można go spotkać na bardzo wielu etykietach. Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS), to zagęszczony wodny roztwór cukrów dwóch prostych: glukozy i fruktozy. Używa się go do słodzenia lub dosładzania m. in. napojów bezalkoholowych, gazowanych i niegazowanych, mlecznych napojów fermentowanych, dżemów, galaretek, deserów, kompotów czy jogurtów owocowych.

 

Badacze od lat spierają się, czy syrop glukozowo-fruktozowy jest mniej, czy bardziej szkodliwy od cukru. Obecne wyniki badań nie pozostawiają złudzeń – stosowanie cukru jest zdrowsze. Producenci jednak wolą używać syropu, bowiem ten jest tańszy niż cukier, a przy okazji ma postać cieczy, co oznacza, że łatwiej go transportować.

HFCS jest bardzo szkodliwy dla organizmu dziecka. Zbyt częste spożywanie może prowadzić do wielu chorób. Najpoważniejszymi z nich są otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, a nawet nowotwory.

 

Jak się bronić?

Przede wszystkim należy zacząć od czytania etykiet produktów, które chcemy kupić. Jeżeli zawierają niebezpieczne dodatki do żywności, odłóżmy je z powrotem na półkę i poszukajmy zdrowszego zamiennika. Nie wszystkie substancje chemiczne są szkodliwe, dlatego warto poczytać, których z nich należy się wystrzegać.


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 25 kwietnia 2024
Imieniny
Jarosława, Marka, Wiki

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl