Nie ma rodzica, który szafowałby zdrowiem i życiem swojego dziecka. Wielu z nas dba o dobre odżywianie swoich dzieci, samemu niekoniecznie przykładając do tego wagę. Dziecko uczy się od autorytetów, a nie ma większego niż mama i tata. Dbając o jego odżywianie, dbajmy o swoje.
A jest o co dbać. Zwłaszcza, że na sklepowych półkach pełno jest produktów, które nie są odpowiednie dla naszej pociechy. Prześwietlmy więc posiłki i substancje, jakie serwujemy naszym dzieciom.
Śniadanie
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego warto podejść do niego całkiem serio. Popularnym posiłkiem są parówki. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smakują dzieciom. Tymczasem parówki to sama chemia. Te tańsze produkuje się przy wykorzystaniu mięsa oddzielonego mechanicznie. A ono z mięsem nie ma wiele wspólnego. Odseparowuje się je od kości i mieli na gładką masę. W parówkach znajduje się również dodatek do żywności E250, czyli azotyn sodu. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała go jako prawdopodobnie rakotwórczego.
Słone i słodki przekąski
Powszechna jest wiedza, że chipsy, paluszki, ciastka i fast-foody szkodzą, i to nie tylko dzieciom. Produkty te są wypełnione dodatkami spożywczymi, które mogą powodować różnego rodzaju choroby. Dodatki funkcjonalne do żywności poprawiają jej smak. Akryloamid występujący we frytkach i chipsach może uszkadzać układ nerwowy i pokarmowy. E951, czyli aspartam dodawany jest do gum do żucia i gazowanych napojów typu cola. Jest to silnie rakotwórczy związek, który może prowadzić do epilepsji, choroby Parkinsona, cukrzycy, a nawet chłoniaka.
Syrop glukozowo-fruktozowy, słodki zabójca
Jest to jeden z najbardziej popularnych dodatków spożywczych. Można go spotkać na bardzo wielu etykietach. Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS), to zagęszczony wodny roztwór cukrów dwóch prostych: glukozy i fruktozy. Używa się go do słodzenia lub dosładzania m. in. napojów bezalkoholowych, gazowanych i niegazowanych, mlecznych napojów fermentowanych, dżemów, galaretek, deserów, kompotów czy jogurtów owocowych.
Badacze od lat spierają się, czy syrop glukozowo-fruktozowy jest mniej, czy bardziej szkodliwy od cukru. Obecne wyniki badań nie pozostawiają złudzeń – stosowanie cukru jest zdrowsze. Producenci jednak wolą używać syropu, bowiem ten jest tańszy niż cukier, a przy okazji ma postać cieczy, co oznacza, że łatwiej go transportować.
HFCS jest bardzo szkodliwy dla organizmu dziecka. Zbyt częste spożywanie może prowadzić do wielu chorób. Najpoważniejszymi z nich są otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, a nawet nowotwory.
Jak się bronić?
Przede wszystkim należy zacząć od czytania etykiet produktów, które chcemy kupić. Jeżeli zawierają niebezpieczne dodatki do żywności, odłóżmy je z powrotem na półkę i poszukajmy zdrowszego zamiennika. Nie wszystkie substancje chemiczne są szkodliwe, dlatego warto poczytać, których z nich należy się wystrzegać.