Grupa Oto:     Boles³awiec Brzeg Dzierzoniów G³ogów Góra ¦l. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra K³odzko Legnica Lubañ Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa O³awa Ole¶nica Paczków Polkowice
¦roda ¦l. Strzelin ¦widnica Trzebnica Wa³brzych WielkaWyspa Wo³ów Wroc³aw Powiat Wroc³awski Z±bkowice ¦l. Zgorzelec Ziêbice Z³otoryja Nieruchomo¶ci Og³oszenia Dobre Miejsca Dolny ¦l±sk

Legnica
Nasi uczniowie na zagranicznych sta¿ach – Austria, Hiszpania, W³ochy

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Od 20 lutego do 21 marca uczniowie Technikum Nr 1 i Bran¿owej Szko³y I Stopnia Nr 3 wraz z opiekunami przebywaj± na 4-tygodniowym sta¿u zagranicznym. Uczestnicz± w projekcie "Design your life! Styl w obiektywie i sztuka na talerzu" realizowanym w ramach programu Erasmus+.
Nasi uczniowie na zagranicznych sta¿ach – Austria, Hiszpania, W³ochy

Nasi uczniowie na zagranicznych sta¿ach – Austria, Hiszpania, W³ochy
kliknij na zdjêcie, aby powiêkszyæ.Nasi uczniowie na zagranicznych sta¿ach – Austria, Hiszpania, W³ochy
kliknij na zdjêcie, aby powiêkszyæ.Nasi uczniowie na zagranicznych sta¿ach – Austria, Hiszpania, W³ochy
kliknij na zdjêcie, aby powiêkszyæ.Nasi uczniowie na zagranicznych sta¿ach – Austria, Hiszpania, W³ochy
kliknij na zdjêcie, aby powiêkszyæ.

G³ównym za³o¿eniem projektu jest: "Mobilno¶æ osób ucz±cych siê i kadry w ramach kszta³cenia zawodowego".

W Austrii reprezentuje nas grupa techników fotografii i multimediów oraz techników ¿ywienia i us³ug gastronomicznych pod opiek± p. Ma³gorzaty Morgowicz.

We W³oszech sta¿ odbywaj± technicy us³ug fryzjerskich/fryzjerzy wraz z opiekunem p. Ew± B±k. Natomiast w Hiszpanii goszcz± technicy ¿ywienia i us³ug gastronomicznych/kucharze, bêd±cy pod opiek± p. Anny Zarzeckiej.

Uczniowie Centrum Kszta³cenia Zawodowego i Ustawicznego oprócz doskonalenia swoich umiejêtno¶ci zawodowych pog³êbiaj± równie¿ wiedzê na temat zwyczajów, historii i kultury krajów, w których przebywaj±.

 

 

Jaka jest najwiêksza atrakcja Kraju Basków?

Bilbao to najwiêksze miasto Kraju Basków - regionu, który mo¿e siê pochwaliæ najwiêksz± liczb± restauracji wyró¿nionych gwiazdkami Michelin w Europie na kilometr kwadratowy. ¦ci±gaj± tu nie tylko wielbiciele piêknych widoków, ale zainteresowani tutejsz± gastronomi± szefowie kuchni. Kuchnia tego regionu bazuje na ziemniakach i papryce, wykorzystuje te¿ spore ilo¶ci czosnku i cebuli. Kusi obfito¶ci± owoców morza i ryb.

Charakterystyczne jest równie¿ to, ¿e niemal wszystko ma chrupi±c± panierkê. Ci, którzy lubi± zajadaæ siê bia³ym pieczywem, bêd± wniebowziêci – pszenn± bu³kê podaje siê nawet do ziemniaczanej tortilli. Zadziwia bogactwo pintxos – to miejscowa odmianê tapas bazuj±c± na lokalnych produktach.

Co ciekawe, Kraj Basków do niedawna by³ jednym z najbardziej niebezpiecznych miejsc na mapie Europy. Przez 52 lata ETA usi³owa³a wywalczyæ niepodleg³o¶æ, dosz³o tu do wielu zamachów terrorystycznych. Dzi¶ Kraj Basków jest jedn± z autonomicznych spo³eczno¶ci Hiszpanii – z w³asnym jêzykiem urzêdowym, parlamentem, rz±dem i prezydentem. Inwestycja Fundacji Guggenheima rozpoczê³a przemianê Bilbao z portowego miasta w spokojne centrum Kraju Basków. Obok tradycyjnych barów otwieraj± siê modne kawiarnie, a do restauracji ustawiaj± siê kolejki.

Nasi uczniowie odbywaj± sta¿e w siedmiu restauracjach zlokalizowanych w centrum Bilbao. Maciej pracuje samodzielnie w Kokken. Restauracja ta serwuje dania kuchni hiszpañskiej i ¶ródziemnomorskiej. Wypowied¼ Maæka: "W ci±gu 2 tygodni spêdzonych w restauracji KOKKEN, nauczy³em siê sporz±dzaæ m.in. przegrzebki, miejscowe "croquetas", itp.

Atmosfera w pracy jest dobra, ludzie z którymi pracujê - mili. Zadania dostawa³em ró¿ne: od obierania warzyw poprzez przygotowywanie pó³produktów, a¿ po wydawanie gotowych potraw. Pracujê w grupie 4 osobowej. Jak w ka¿dej restauracji s± dni lepsze i gorsze.

Jednego dnia robi siê ma³o, a drugiego po 17 porcji tego samego dania do jednego stolika. Nie ¿a³ujê decyzji wyjazdu" Oprócz Maæka, w jego restauracji jest jeszcze jeden m³ody sta¿ysta, który przyjecha³ do Bilbao z Finlandii. Wiktoria vel "Mania" i Marta pracuj± w azjatyckiej restauracji "Panda". Do naszych uczennic do³±czy³a niedawno sta¿ystka z Islandii. Dawid i Krzysiek praktykuj± w "Bocadero".

To niedawno otwarta restauracja, oblegana przez go¶ci. Nasi sta¿y¶ci maj± rêce pe³ne roboty. Ju¿ teraz pracuj± w oparciu o oryginalne receptury napisane w jêzyku hiszpañskim. Kasia i Julka do³±czy³y do ekipy "Txoko Berria".

Nasze dziewczyny dostaj± ambitne zadania: sporz±dzaj± samodzielnie desery, zupy, sosy, sa³atki i dania zasadnicze. Atmosfera w pracy jest znakomita. Dominik z Martyn± s± w "Pacifico". Oni równie¿ s± zadowoleni ze wspó³pracy, a korzy¶ci s± obustronne. Martyna mia³a okazjê nauczyæ miejscowych kucharzy prawid³owego sposobu ³±czenia elementów "wilka". Dziêki niej urz±dzenie zaczê³o w³a¶ciwie pracowaæ…

Nasz najm³odszy uczestnik projektu Kuba razem z Paul± dynamicznie do³±czyli do zespo³u restauracji "El Dinamico". Serwuje ona ponoæ najlepsze hamburgery w Bilbao. Ala i Kacper znale¼li siê w "Azkuna Zentroa" - Centrum Kultury, poniewa¿ tam w³a¶nie zlokalizowana jest na kilku piêtrach budynku, ich awangardowa restauracja "Yandiola". Menu tej restauracji czerpie z tradycji, tworz±c typowe dania z naj¶wie¿szych produktów sezonowych, ale w sposób innowacyjny i kreatywny. Kuchnia ta zapewne nie pozostawia nikogo obojêtnym, a naszym uczniom dostarcza wiele ciekawych do¶wiadczeñ zawodowych.

Sta¿ w Mediolanie

Po raz kolejny m³odzie¿ naszej szko³y bierze aktywny udzia³ w Projekcie Erasmus+, który umo¿liwia im odbywanie sta¿y zagranicznych. W tym roku pierwszy raz na sta¿ wyjechali uczniowie kszta³c±cy siê w zawodach: technik us³ug fryzjerskich oraz fryzjer.

Nasi sta¿y¶ci praktykuj± we W³oszech a konkretnie w Mediolanie, który uznawany jest za jedn± z europejskich stolic mody.

Praktyki s± bardzo intensywne, ale jednocze¶nie rozwijaj±ce zawodowo i jêzykowo. Erasmus+ daje równie¿ mo¿liwo¶æ nawi±zania nowych znajomo¶ci i poznawania kultury kraju, w którym przebywaj± sta¿y¶ci.

Sta¿ zawodowy w Wiedniu

 

Uczniowie naszej szko³y przebywaj±cy aktualnie w Wiedniu tak jak reszta uczestników projektu Erasmus+ za nied³ugo koñcz± swoj± przygodê. W tym roku pierwszy raz uczestnikami s± technicy fotografii i multimediów, ale oczywi¶cie oprócz nich mamy tak¿e dwie osoby z profilu gastronomicznego.

 

W trzecim tygodniu, fotografowie zmienili swoje miejsce pracy. Znajduje siê teraz ono bli¿ej hostelu, w którym mieszkaj±, z czego bardzo s± zadowoleni. Pozostan± tam do koñca sta¿u. Osoby z profilu fotograficznego na swoich praktykach robi± zdjêcia miasta oraz pisz± artyku³y na temat swoich projektów, oczywi¶cie w jêzyku angielskim, który ca³y czas doskonal±. Edytuj± zdjêcia, tworz± liczne kola¿e, pracuj± w programach graficznych.

Nie zawsze jest tak, ¿e siedz± ca³y dzieñ przy pisaniu artyku³ów, czasem biegaj± po mie¶cie w poszukiwaniu inspiracji do pracy.

W pi±tek organizuj± mini przyjêcie, na którym Paulina i Malwina bêd± przygotowywaæ pierogi, pizze oraz wiele innych pysznych potraw. To kulinarne wydarzenie bêdzie mi³ym zwieñczeniem pobytu w Wiedniu a towarzystwo na nim bêdzie miêdzynarodowe. Jean (mentor) zaprosi³ na to przyjêcie swoich przyjació³, z ró¿nych zak±tków ¶wiata.

 

Poni¿ej kilka linków do ich prac:

 

Justyna Witwicka; Opis wizyty na pokazie nowej kolekcji w sklepie z eko odzie¿±: https://steemit.com/fashion/@covermaker/how-green-is-your-shirt

 

Paulina Czubak; Zdjêcia i opis graffiti które znajduj± siê przy Kanale Dunaju i porównanie ich do polskich: https://steemit.com/photography/@ideamachine/street-art

 

Malwina Urbanek; Opis wizyty w Muzeum Sztuki Wspó³czesnej: https://steemit.com/museum/@inyoursteem/viennese-museums

 

Justyna Faluta; Opis naszego nowego miejsca pracy i tego co robili¶my tamtego dnia: https://steemit.com/life/@globalschool/new-working-place-and-plans-for-today

 

Monika Koprowska;  Opis i edycja zdjêæ jej autorstwa: https://steemit.com/photography/@globalschool/my-photos

 

Kucharze natomiast nieustannie doskonal± swoje umiejêtno¶ci zawodowe.

Micha³ odbywa swój sta¿ we w³oskiej restauracji Sale e Pepe. Nasz pracowity kucharz robi pyszn± pizze, desery, pastê oraz jak to wszystko ³adnie i poprawnie zaserwowaæ. Codziennie wieczorem czêstowa³ wszystkich w hostelu zrobion± przez siebie pizz±.

Restauracja Micha³a przygotowuje równie¿ lunch boxy, które uczestnicy dostaj± na czas, gdy s± na praktykach.

Karolina odbywa sta¿ w restauracji Das Bacher, której w³a¶cicielem jest Wêgier. Restauracja specjalizuje siê w daniach kuchni austriackiej, Karolina codziennie dzielnie zmaga siê z nowymi wyzwaniami kulinarnymi. Jej specjalno¶ci± sta³y siê zapiekane ziemniaki krojone w ³ódeczki.

 

Praktyki przebiegaj± w mi³ej atmosferze, ale nie sam± prac± cz³owiek ¿yje. Regularnie odwiedzaj± wystawy i galerie sztuki. Du¿e wra¿enie zrobi³a na wszystkich wystawa „WOW! The Heidi Horten Collection“ oraz obrazy Keith Haringa - amerykañskiego artysty wspó³czesnego tworz±cego w nurtach pop-art i street art.

 

 

Dodatkowe relacje z pobytu:

-Bilbao

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/806715776180633

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/806310072887870

-Mediolan

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809029759282568

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809079859277558

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/805270056325205

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/804748489710695

-Wiedeñ

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809314542587423

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809044155947795

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/805706452948232

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/805242769661267

 

 


JG



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Pi±tek 26 kwietnia 2024
Imieniny
Marii, Marzeny, Ryszarda

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl