Grupa Oto:     Boles豉wiec Brzeg Dzierzoni闚 G這g闚 G鏎a 奸. Jawor Jelenia G鏎a Kamienna G鏎a K這dzko Legnica Luba Lubin Lw闚ek Milicz Nowogrodziec Nysa O豉wa Ole郾ica Paczk闚 Polkowice
字oda 奸. Strzelin 安idnica Trzebnica Wa豚rzych WielkaWyspa Wo堯w Wroc豉w Powiat Wroc豉wski Z帳kowice 奸. Zgorzelec Zi瑿ice Z這toryja Nieruchomo軼i Og這szenia Dobre Miejsca Dolny 奸御k

Legnica
Nasi uczniowie na zagranicznych sta瘸ch – Austria, Hiszpania, W這chy

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Od 20 lutego do 21 marca uczniowie Technikum Nr 1 i Bran穎wej Szko造 I Stopnia Nr 3 wraz z opiekunami przebywaj na 4-tygodniowym sta簑 zagranicznym. Uczestnicz w projekcie "Design your life! Styl w obiektywie i sztuka na talerzu" realizowanym w ramach programu Erasmus+.
Nasi uczniowie na zagranicznych sta瘸ch – Austria, Hiszpania, W這chy

Nasi uczniowie na zagranicznych sta瘸ch – Austria, Hiszpania, W這chy
kliknij na zdj璚ie, aby powi瘯szy.Nasi uczniowie na zagranicznych sta瘸ch – Austria, Hiszpania, W這chy
kliknij na zdj璚ie, aby powi瘯szy.Nasi uczniowie na zagranicznych sta瘸ch – Austria, Hiszpania, W這chy
kliknij na zdj璚ie, aby powi瘯szy.

Gównym za這瞠niem projektu jest: "Mobilno嗆 osób ucz帷ych si i kadry w ramach kszta販enia zawodowego".

W Austrii reprezentuje nas grupa techników fotografii i multimediów oraz techników 篡wienia i us逝g gastronomicznych pod opiek p. Ma貪orzaty Morgowicz.

We W這szech sta odbywaj technicy us逝g fryzjerskich/fryzjerzy wraz z opiekunem p. Ew B彗. Natomiast w Hiszpanii goszcz technicy 篡wienia i us逝g gastronomicznych/kucharze, b璠帷y pod opiek p. Anny Zarzeckiej.

Uczniowie Centrum Kszta販enia Zawodowego i Ustawicznego oprócz doskonalenia swoich umiej皻no軼i zawodowych pog喚biaj równie wiedz na temat zwyczajów, historii i kultury krajów, w których przebywaj.

 

 

Jaka jest najwi瘯sza atrakcja Kraju Basków?

Bilbao to najwi瘯sze miasto Kraju Basków - regionu, który mo瞠 si pochwali najwi瘯sz liczb restauracji wyró積ionych gwiazdkami Michelin w Europie na kilometr kwadratowy. 圭i庵aj tu nie tylko wielbiciele pi瘯nych widoków, ale zainteresowani tutejsz gastronomi szefowie kuchni. Kuchnia tego regionu bazuje na ziemniakach i papryce, wykorzystuje te spore ilo軼i czosnku i cebuli. Kusi obfito軼i owoców morza i ryb.

Charakterystyczne jest równie to, 瞠 niemal wszystko ma chrupi帷 panierk. Ci, którzy lubi zajada si bia造m pieczywem, b璠 wniebowzi璚i – pszenn bu趾 podaje si nawet do ziemniaczanej tortilli. Zadziwia bogactwo pintxos – to miejscowa odmian tapas bazuj帷 na lokalnych produktach.

Co ciekawe, Kraj Basków do niedawna by jednym z najbardziej niebezpiecznych miejsc na mapie Europy. Przez 52 lata ETA usi這wa豉 wywalczy niepodleg這嗆, dosz這 tu do wielu zamachów terrorystycznych. Dzi Kraj Basków jest jedn z autonomicznych spo貫czno軼i Hiszpanii – z w豉snym j瞛ykiem urz璠owym, parlamentem, rz康em i prezydentem. Inwestycja Fundacji Guggenheima rozpocz窸a przemian Bilbao z portowego miasta w spokojne centrum Kraju Basków. Obok tradycyjnych barów otwieraj si modne kawiarnie, a do restauracji ustawiaj si kolejki.

Nasi uczniowie odbywaj sta瞠 w siedmiu restauracjach zlokalizowanych w centrum Bilbao. Maciej pracuje samodzielnie w Kokken. Restauracja ta serwuje dania kuchni hiszpa雟kiej i 鈔ódziemnomorskiej. Wypowied Ma熥a: "W ci庵u 2 tygodni sp璠zonych w restauracji KOKKEN, nauczy貫m si sporz康za m.in. przegrzebki, miejscowe "croquetas", itp.

Atmosfera w pracy jest dobra, ludzie z którymi pracuj - mili. Zadania dostawa貫m ró積e: od obierania warzyw poprzez przygotowywanie pó逍roduktów, a po wydawanie gotowych potraw. Pracuj w grupie 4 osobowej. Jak w ka盥ej restauracji s dni lepsze i gorsze.

Jednego dnia robi si ma這, a drugiego po 17 porcji tego samego dania do jednego stolika. Nie 瘸逝j decyzji wyjazdu" Oprócz Ma熥a, w jego restauracji jest jeszcze jeden m這dy sta篡sta, który przyjecha do Bilbao z Finlandii. Wiktoria vel "Mania" i Marta pracuj w azjatyckiej restauracji "Panda". Do naszych uczennic do陰czy豉 niedawno sta篡stka z Islandii. Dawid i Krzysiek praktykuj w "Bocadero".

To niedawno otwarta restauracja, oblegana przez go軼i. Nasi sta篡軼i maj r璚e pe軟e roboty. Ju teraz pracuj w oparciu o oryginalne receptury napisane w j瞛yku hiszpa雟kim. Kasia i Julka do陰czy造 do ekipy "Txoko Berria".

Nasze dziewczyny dostaj ambitne zadania: sporz康zaj samodzielnie desery, zupy, sosy, sa豉tki i dania zasadnicze. Atmosfera w pracy jest znakomita. Dominik z Martyn s w "Pacifico". Oni równie s zadowoleni ze wspó逍racy, a korzy軼i s obustronne. Martyna mia豉 okazj nauczy miejscowych kucharzy prawid這wego sposobu 陰czenia elementów "wilka". Dzi瘯i niej urz康zenie zacz窸o w豉軼iwie pracowa…

Nasz najm這dszy uczestnik projektu Kuba razem z Paul dynamicznie do陰czyli do zespo逝 restauracji "El Dinamico". Serwuje ona pono najlepsze hamburgery w Bilbao. Ala i Kacper znale幢i si w "Azkuna Zentroa" - Centrum Kultury, poniewa tam w豉郾ie zlokalizowana jest na kilku pi皻rach budynku, ich awangardowa restauracja "Yandiola". Menu tej restauracji czerpie z tradycji, tworz帷 typowe dania z naj鈍ie窺zych produktów sezonowych, ale w sposób innowacyjny i kreatywny. Kuchnia ta zapewne nie pozostawia nikogo oboj皻nym, a naszym uczniom dostarcza wiele ciekawych do鈍iadcze zawodowych.

Sta w Mediolanie

Po raz kolejny m這dzie naszej szko造 bierze aktywny udzia w Projekcie Erasmus+, który umo磧iwia im odbywanie sta篡 zagranicznych. W tym roku pierwszy raz na sta wyjechali uczniowie kszta販帷y si w zawodach: technik us逝g fryzjerskich oraz fryzjer.

Nasi sta篡軼i praktykuj we W這szech a konkretnie w Mediolanie, który uznawany jest za jedn z europejskich stolic mody.

Praktyki s bardzo intensywne, ale jednocze郾ie rozwijaj帷e zawodowo i j瞛ykowo. Erasmus+ daje równie mo磧iwo嗆 nawi您ania nowych znajomo軼i i poznawania kultury kraju, w którym przebywaj sta篡軼i.

Sta zawodowy w Wiedniu

 

Uczniowie naszej szko造 przebywaj帷y aktualnie w Wiedniu tak jak reszta uczestników projektu Erasmus+ za nied逝go ko鎍z swoj przygod. W tym roku pierwszy raz uczestnikami s technicy fotografii i multimediów, ale oczywi軼ie oprócz nich mamy tak瞠 dwie osoby z profilu gastronomicznego.

 

W trzecim tygodniu, fotografowie zmienili swoje miejsce pracy. Znajduje si teraz ono bli瞠j hostelu, w którym mieszkaj, z czego bardzo s zadowoleni. Pozostan tam do ko鎍a sta簑. Osoby z profilu fotograficznego na swoich praktykach robi zdj璚ia miasta oraz pisz artyku造 na temat swoich projektów, oczywi軼ie w j瞛yku angielskim, który ca造 czas doskonal. Edytuj zdj璚ia, tworz liczne kola瞠, pracuj w programach graficznych.

Nie zawsze jest tak, 瞠 siedz ca造 dzie przy pisaniu artykuów, czasem biegaj po mie軼ie w poszukiwaniu inspiracji do pracy.

W pi徠ek organizuj mini przyj璚ie, na którym Paulina i Malwina b璠 przygotowywa pierogi, pizze oraz wiele innych pysznych potraw. To kulinarne wydarzenie b璠zie mi造m zwie鎍zeniem pobytu w Wiedniu a towarzystwo na nim b璠zie mi璠zynarodowe. Jean (mentor) zaprosi na to przyj璚ie swoich przyjació, z ró積ych zak徠ków 鈍iata.

 

Poni瞠j kilka linków do ich prac:

 

Justyna Witwicka; Opis wizyty na pokazie nowej kolekcji w sklepie z eko odzie膨: https://steemit.com/fashion/@covermaker/how-green-is-your-shirt

 

Paulina Czubak; Zdj璚ia i opis graffiti które znajduj si przy Kanale Dunaju i porównanie ich do polskich: https://steemit.com/photography/@ideamachine/street-art

 

Malwina Urbanek; Opis wizyty w Muzeum Sztuki Wspó販zesnej: https://steemit.com/museum/@inyoursteem/viennese-museums

 

Justyna Faluta; Opis naszego nowego miejsca pracy i tego co robili鄉y tamtego dnia: https://steemit.com/life/@globalschool/new-working-place-and-plans-for-today

 

Monika Koprowska;  Opis i edycja zdj耩 jej autorstwa: https://steemit.com/photography/@globalschool/my-photos

 

Kucharze natomiast nieustannie doskonal swoje umiej皻no軼i zawodowe.

Micha odbywa swój sta we w這skiej restauracji Sale e Pepe. Nasz pracowity kucharz robi pyszn pizze, desery, past oraz jak to wszystko 豉dnie i poprawnie zaserwowa. Codziennie wieczorem cz瘰towa wszystkich w hostelu zrobion przez siebie pizz.

Restauracja Micha豉 przygotowuje równie lunch boxy, które uczestnicy dostaj na czas, gdy s na praktykach.

Karolina odbywa sta w restauracji Das Bacher, której w豉軼icielem jest W璕ier. Restauracja specjalizuje si w daniach kuchni austriackiej, Karolina codziennie dzielnie zmaga si z nowymi wyzwaniami kulinarnymi. Jej specjalno軼i sta造 si zapiekane ziemniaki krojone w ódeczki.

 

Praktyki przebiegaj w mi貫j atmosferze, ale nie sam prac cz這wiek 篡je. Regularnie odwiedzaj wystawy i galerie sztuki. Du瞠 wra瞠nie zrobi豉 na wszystkich wystawa „WOW! The Heidi Horten Collection“ oraz obrazy Keith Haringa - ameryka雟kiego artysty wspó販zesnego tworz帷ego w nurtach pop-art i street art.

 

 

Dodatkowe relacje z pobytu:

-Bilbao

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/806715776180633

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/806310072887870

-Mediolan

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809029759282568

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809079859277558

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/805270056325205

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/804748489710695

-Wiede

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809314542587423

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809044155947795

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/805706452948232

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/805242769661267

 

 


JG



Dzisiaj
Pi徠ek 21 wrze郾ia 2018
Imieniny
Darii, Mateusza, Wawrzy鎍a
Redakcja

tel. 512 745 851
redakcja@otomedia.pl
Partnerzy serwisu
Gmina Udanin
Starostwo 字edzkie
BOK MCC
好iadanie Mistrz闚
Kino
FORUM
o © 2007 - 2018 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl