U nas tylko „po polsku”
W Polsce spożywanie alkoholu jest normą. Pijemy gdy jesteśmy szczęśliwy, gdy jesteśmy smutni, gdy jest okazja lub gdy jej nie ma. Jednak ważniejsze od tego, kiedy pijemy jest, co pijemy. Oczywiście niekwestionowanym liderem jest piwo, a wśród alkoholi mocnych wódka. Wciąż jednak najpopularniejszą metodą picia wódki jest klasyczne picie z kieliszków. Podobnie rzecz wygląda z piwem. Większość Polaków nie otworzyła się na piwną rewolucję, które wybuchła kilka lat temu i wciąż trwa. Obstajemy przy koncernowych lagerach, nie chcąc próbować piw w stylu Indian Pale Ale, Russian Imperial Stout czy choćby ciemnych i gęstych porterów. Picie „wymyślnych” piw lub drinków jest w opinii wielu osób „niemęskie”. Jedyny drink jaki uznają wyznawcy tej zasady, to wódka z kolą lub innym sokiem.
Whisky, nie tylko dla dżentelmenów
Podobny sposób myślenia mają „najwięksi” eksperci w dziedzinie picia whisky. Ich zdaniem zbrodnią jest łączenie tego szlachetnego trunku z czymkolwiek innym. Whisky powinno się delektować, by poczuć cały jej smak i aromat. Nie należy się nią upijać, bo nie po to gorzelnik starał się wiele lat przy jej produkcji, by ta skończyła w szklance z jakimś sokiem za 3 złote, a jej nabywca spędził kolejny dzień odchorowując dzień wczorajszy. Obecna popularność whisky oraz jej cena, sprawiają że głosy powyższej krytyki można puszczać mimo uszu. „Ruda na myszach” stała się równie dostępna, choć nie tak popularna, jak wódka i coraz chętniej i częściej po nią sięgamy. A skoro tak, to warto dowiedzieć się, czy i z czym ją łączyć.
Odkryj whisky na nowo
Nie każdy lubi smak whisky i picie jej „czystej” uważa za zbrodnię na własnych kubkach smakowych. W związku z tym można ją pić zmieszaną. Na tej stronie znajdziesz różne rodzaje whisky. My zaś podamy ci kilka pomysłów, jak dobrze wykorzystać „rudą na myszach”. Jakie drinki można przygotować na bazie whisky? Najpopularniejszym jest whisky z napojem gazowanym (cola, tonik, 7up.Sprite) i lodem, ewentualnie plasterkiem cytryny lub limonki. Jednak whisky bardzo dobrze komponuje się z różnego rodzaju sokami, nektarami czy napojami owocowymi. Możemy ją również mieszać z syropami (blue curacao) czy różnymi likierami: owocowymi (brzoskwiniowy, truskawkowy, itp.), ziołowymi (Jagermeister, Sambuca) czy nawet kremami alkoholowymi.