Grupa Oto:     Boles³awiec Brzeg Dzierzoniów G³ogów Góra ¦l. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra K³odzko Legnica Lubañ Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa O³awa Ole¶nica Paczków Polkowice
¦roda ¦l. Strzelin ¦widnica Trzebnica Wa³brzych WielkaWyspa Wo³ów Wroc³aw Powiat Wroc³awski Z±bkowice ¦l. Zgorzelec Ziêbice Z³otoryja Nieruchomo¶ci Og³oszenia Dobre Miejsca Dolny ¦l±sk

Wroc³aw
MR przygotowa³o wytyczne dot. funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Zachowanie odleg³o¶ci od krañca blatu jednego stolika do krañca blatu drugiego powinna wynosiæ 1,5 m. W lokalach bêdzie mo¿na korzystaæ tylko z jednorazowych sztuæców, trzeba te¿ usun±æ wszelkie dodatki – to niektóre wytyczne dotycz±ce funkcjonowania kawiarni, restauracji i barów przygotowane przez resort rozwoju.
MR przygotowa³o wytyczne dot. funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii

Od 18 maja br. otwarta zostanie gastronomia, w zwi±zku z tym Ministerstwo Rozwoju we wspó³pracy z G³ównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami bran¿y gastronomicznej, przygotowa³o wytyczne do funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii.

Wskazano w nich, ¿e us³ugi gastronomiczne – przy zachowaniu okre¶lonych ograniczeñ i obostrzeñ dot. bezpieczeñstwa i higieny pracy – bêd± mog³y byæ ¶wiadczone w kawiarniach, restauracjach i strefach gastronomicznych (food court), zarówno na miejscu jak i na wynos.

Ministerstwo rozwoju poda³o, ¿e strefy gastronomiczne zostan± otwarte równie¿ w galeriach i centrach handlowych.

Wed³ug zaleceñ resortu, w³a¶ciciel restauracji powinien stworzyæ takie warunki pracy, ¿e bêd± one gwarantowa³y zachowanie bezpiecznych odleg³o¶ci miêdzy pracownikami. Tam, gdzie to mo¿liwe, wykorzystywaæ do komunikacji telefony komórkowe i internet.

Nale¿y te¿ dbaæ o zachowanie bezpiecznych odleg³o¶ci i ¶rodków higieny dla go¶ci i regularnie dezynfekowaæ powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia. Osoby stoj±ce w kolejce powinny zachowaæ 2-metrowy dystans. Wymagana jest równie¿ dezynfekcja r±k przy wej¶ciu na teren lokalu. Dozowniki z p³ynem do dezynfekcji powinny siê znajdowaæ w obszarze sali jadalnej (przy punktach sk³adania zamówieñ/ kasowych) oraz przy wyj¶ciu z toalet - czytamy w wytycznych.

Do w³a¶cicieli lokali gastronomicznych nale¿y te¿ ustalenie i kontrola maksymalnej liczby go¶ci, która w danym momencie w nim przebywa. Natomiast kucharze oraz kelnerzy powinni nosiæ maseczki oraz rêkawiczki. Po zakoñczeniu obs³ugi go¶ci, stoliki powinny byæ ka¿dorazowo dezynfekowane.

Wed³ug wytycznych, odleg³o¶æ od krañca blatu jednego stolika do krañca blatu drugiego stolika powinna wynosiæ 1,5 m lub 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysoko¶ci minimum 1 m (ponad blat stolika).

Resort rozwoju podkre¶la, ¿e stopniowy powrót do normalno¶ci nie zwalnia ze stosowania podstawowych zasad bezpieczeñstwa. W zwi±zku z czym przypomina o zachowaniu 2-metrowej odleg³o¶ci od innych w przestrzeni publicznej, obowi±zku zas³aniania nosa i ust w miejscach publicznych, ¶cis³ym przestrzeganiu zasad sanitarnych w miejscach gromadzenia siê ludzi (dezynfekcja i utrzymanie odpowiedniego dystansu) oraz kwarantannie i izolacji dla osób zara¿onych lub potencjalnie zara¿onych.


(PAP)



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Wtorek 30 kwietnia 2024
Imieniny
Balladyny, Lilli, Mariana

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl