Trzy tygodnie po ponownym otwarciu barów i restauracji we W³oszech notuj± one ponad 50-procentowy spadek wp³ywów. Tylko co trzeci lokal zachowa³ tê sam± liczbê personelu. Takie dane przedstawi³a w czwartek federacja bran¿y gastronomicznej, Fipe.
Wed³ug og³oszonych danych dzia³alno¶æ wznowi³o w ca³ym kraju prawie 95 procent barów i oko³o 89 proc. restauracji.
W³a¶ciciele oko³o 2,5 procent lokali deklaruj±, ¿e na razie ich nie otworz±.
W restauracjach wp³ywy s± ni¿sze o 54 procent, a w barach prawie o po³owê. Brakuje wiêkszo¶ci sta³ych klientów, a przede wszystkim turystów, zw³aszcza zagranicznych - odnotowano.
W ponad 30 proc. lokali gastronomicznych liczba pracowników zosta³a zredukowana o po³owê.
Kryzys nadal dotyka bran¿ê hotelarsk±. Wed³ug jej federacji otwarto na razie 25 procent hoteli i pensjonatów. Po³owa z nich znajduje siê w nadmorskich miejscowo¶ciach, powoli zape³niaj±cych siê turystami.