Pizza w dostawie to także znakomita okazja na oszczędność środków finansowych, gdzie nie musimy już zastanawiać się gdzie i za ile kupić odpowiedni model. Z drugiej strony, jest to na tyle uniwersalne danie, że każdy znajdzie swój ulubiony rodzaj tego dania. Począwszy od pizz mięsnych, poprzez wegetariańskie, skończywszy na tych najbardziej egzotycznych jak hawajskie.
Historia pizzy
Zapewne wielu ludzi nie wie skąd tak naprawdę wzięła się pizza. Po raz pierwszy słowo picea pojawiło się w skryptach Cesarstwa Rzymskiego w 997 roku, które określało placek z ciasta, odrobiną warzyw i ziół. Danie to było relatywnie tanie w przygotowaniu i powszechnie spożywane przez chłopów. Co ciekawe, to danie oryginalnie nie pochodziło jednoznacznie z Włoch, a konkretnie z krajów leżących nad Morzem Śródziemnym, stąd też można doszukać się pierwszych rodzajów tego ciasta w Grecji, a nawet w Egipcie.
Prawdziwy wzrost popularności pizzy miał miejsce znacznie później, bo dopiero w siedemnastym wieku. Rozwój pizzy był niemal równoczesny na europejskim rynku z ekspansją pomidora. Wtedy też powstała pierwsza włoska pizzeria Pizzeria Antica Port Alba, w Neapolu w 1738 roku. Pizzeria ta funkcjonuje do dnia dzisiejszego i stanowi jedną z największych atrakcji turystycznych tego miasta położonego pod Wezuwiuszem.
W zamyśle jej twórców, pizza miała być daniem przeznaczonym przede wszystkim dla ubogich. Sytuacja nieoczekiwanie zmieniła się pod koniec dziewiętnastego wieku, gdzie pizza została nieoczekiwanie daniem numer jeden włoskiej kuchni. Wiąże się to z legendą dotyczącą monarchini Margarity, która w 1889 roku podczas podróżowania do kraju została poczęstowana przez chłopów prostym plackiem na bazie zakwasu z dodatkiem sosu pomidorowego, bazylii i sera. Królowa była tak bardzo zachwycona smakiem nowopoznanego dania, że postanowiła je wdrożyć na swoim dworze i od tego czasu jej imieniem nazwano najprostszą włoską pizzę.
Współczesna pizza stała się już produktem globalnym, udoskonalonym na potrzeby danego kraju. Prawdziwa włoska pizza opierającą się na trzech podstawowych składnikach wciąż trzyma się mocno i dalej cieszy się ogromną popularnością wśród swoich odbiorców na całym świecie. Również w Polsce nie brakuje śmiałków próbujących udoskonalić to klasyczne danie, a współczesny kult konsumpcjonizmu i masowa kultura uczynił pizzę najpopularniejszym fast foodem na całym świecie.