Grupa Oto:     Boles³awiec Brzeg Dzierzoniów G³ogów Góra ¦l. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra K³odzko Legnica Lubañ Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa O³awa Ole¶nica Paczków Polkowice
¦roda ¦l. Strzelin ¦widnica Trzebnica Wa³brzych WielkaWyspa Wo³ów Wroc³aw Powiat Wroc³awski Z±bkowice ¦l. Zgorzelec Ziêbice Z³otoryja Nieruchomo¶ci Og³oszenia Dobre Miejsca Dolny ¦l±sk

Wroc³aw
Z³ote algi - jeden z g³ównych „podejrzanych” w sprawie Odry

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Czym s± z³ote algi, dlaczego, w jakich warunkach i dla kogo mog± byæ niebezpieczne oraz sk±d siê wziê³y w Odrze – m.in. na te pytania odpowiada dr Kamil Konowalik z Instytutu Biologii ¦rodowiskowej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wroc³awiu.
Z³ote algi - jeden z g³ównych „podejrzanych” w sprawie Odry

Czym s± z³ote algi?

- Termin „z³ote algi” odpowiada gatunkowi glonów nale¿±cemu do chromistów, które w systematyce klasyfikowane s± na poziomie królestwa, wiêc nie zaliczamy ich ani do ro¶lin, ani do zwierz±t. S± oddzieln± grup± wyró¿niaj±c± siê odmienn± budow± chloroplastów, które najczê¶ciej przybieraj± br±zowy lub ¿ó³ty kolor. Chromisty w wiêkszo¶ci s± jednokomórkowe, chocia¿ niektóre z nich s± organizmami tkankowymi. To m.in. glony s³ono- i s³odkowodne takie jak brunatnice, okrzemki, lêgniowce oraz haptofity, do których nale¿y jednokomórkowy glon Prymnesium parvum nazywany „z³ot± alg±” - jeden z g³ównych „podejrzanych” w sprawie zatrucia wody w Odrze. Glony te nale¿± do nanoplanktonu, a rozmiary pojedynczych komórek osi±gaj± oko³o 10 µm, co daje nam rozmiar siedem razy mniejszy od ¶rednicy w³osa. Haptofity posiadaj± specjalne wici s³u¿±ce do p³ywania, które wykorzystuj± te¿ do przyczepiania siê do innych obiektów np. do skrzeli. Mimo zdolno¶ci do ruchu te ma³e organizmy przemieszcza g³ównie nurt wody.

Dlaczego i w jakich warunkach mog± byæ niebezpieczne?

- Glony s± szkodliwie w momencie ich zakwitu. Jest to rodzaj strategii, który wykszta³ci³ siê niezale¿nie u kilku grup glonów m.in. u sinic, zielenic i bruzdnic. Mimo, ¿e zjawisko to wywo³ywane jest przez ró¿ne organizmy to prawie zawsze g³ównym czynnikiem jest eutrofizacja. G³ównie chodzi tu o nadmiar azotu i fosforu, a czasami innych pierwiastków lub substancji organicznych. Dodatkowo na pojawianie siê zakwitów wp³ywa pogoda, przede wszystkim temperatura i nas³onecznienie. Sprzyjaj±ce warunki powoduj±, ¿e glony szybko siê rozmna¿aj± wyczerpuj±c zwi±zki pokarmowe. Zbyt du¿e zagêszczenie osobników i ma³a ilo¶æ pokarmu wywo³uj± czynniki stresowe, które dodatkowo stymuluj± glony do wej¶cia w stan zakwitu, a tak¿e inicjuj± wydzielanie toksyn.

Zakwity „z³otych alg” nie s± czym¶ nowym – w niektórych rejonach ¶wiata wystêpuj± czê¶ciej. Dotyczy to szczególnie obszarów o ciep³ym klimacie takich jak np. Maroko czy Teksas. W latach 70. w Anglii masowy pojaw tych alg wi±zany by³ ze szczególnie du¿ym zagêszczeniem populacji mewy ¶mieszki, której odchody na tyle u¿y¼ni³y wodê, ¿e doprowadzi³y do zakwitu.

Przej¶cie w stan zakwitu powoduje zmianê w sposobie od¿ywiania alg. W normalnych warunkach jest to glon samo¿ywny i tylko czê¶ciowo cudzo¿ywny, natomiast w warunkach stresowych zaczyna w du¿ej mierze poch³aniaæ zwi±zki organiczne, które pozyskuje m.in. z rozk³adaj±cych siê zwierz±t oraz z fagocytozy innych glonów. Poza tym zakwit wp³ywa równie¿ negatywnie na parametry wody zmieniaj±c jej odczyn, zawarto¶æ tlenu, a tak¿e innych zwi±zków rozpuszczonych w wodzie oraz blokuje ¶wiat³o niezbêdne dla innych organizmów. Wszystko to sk³ada siê na efekt reakcji ³añcuchowej, która raz rozpoczêta jest ju¿ praktycznie niemo¿liwa do zatrzymania.

W przypadku Odry dopóki nie mamy dowodów mo¿emy jedynie wysnuwaæ hipotezy. Wiemy, ¿e zatrucie przesuwa siê jak fala, co ¶wiadczy o tym, ¿e przyczyn zakwitów powinni¶my szukaæ w górnym odcinku rzeki. Pierwsz± z mo¿liwo¶ci jest zrzut substancji które zwiêkszy³y zasolenie wody i umo¿liwi³y masowy pojaw „z³otych alg” bezpo¶rednio w Odrze. Inny brany pod uwagê scenariusz to wystêpowanie „z³otych alg” w zasolonym zbiorniku z którego spuszczono wodê do Odry. Spuszczenie zasolonej wody do rzeki wywo³a³o warunki stresowe (spadek zasolenia oraz temperatury) co z kolei doprowadzi³o do zakwitu i wydzielania toksycznych substancji. Dodatkowo w tym roku wysokie temperatury i ma³e opady mog³y przyczyniæ siê do spotêgowania skali zjawiska.

Dla kogo z³ote algi s± niebezpieczne?

W zobrazowaniu zagro¿eñ i szkód jakie powoduje zakwit glonów pomocne jest odwo³anie siê do ³añcucha pokarmowego. W podstawowym znaczeniu chodzi o ³añcuch który czêsto jest przedstawiany na lekcjach biologii na przyk³adzie ekosystemów l±dowych: ro¶liny, ro¶lino¿ercy, drapie¿niki, destruenci. Jednak ¿ycie i wiêkszo¶æ ekosystemów jest du¿o bardziej skomplikowana. Szczególnie je¶li chodzi o ekosystemy wodne, mamy do czynienia z bardzo du¿± z³o¿ono¶ci±. Wystêpuj± tam bakterie, plankton, oraz mniejsze i wiêksze zwierzêta. Sam plankton jest bardzo zró¿nicowany i znajdujemy w nim organizmy zarówno bardzo ma³e o wielko¶ci ok. 0.5 µm jak i 400-krotnie od nich wiêksze osi±gaj±ce rozmiary ok. 0.2 mm. Liczba organizmów jak± mo¿na zaobserwowaæ w kropli wody jest fascynuj±ca. Wszystkie te organizmy, na wszystkich szczeblach s± ze sob± powi±zane. W rzeczywisto¶ci nie przypomina to ³añcucha, ale raczej ogromn±, trójwymiarow± sieæ, gdzie jeden gatunek glonu mo¿e fotosyntetyzowaæ i jednocze¶nie zjadaæ bakterie, sam jest zjadany przez pierwotniaki, którymi od¿ywiaj± siê wrotki, te z kolei mog± byæ zjadane przez ma³e bezkrêgowce, które wreszcie s± pokarmem dla ma³ych ryb, a te dla wiêkszych itd.. Teraz wyobra¼my sobie, ¿e jeden z tych gatunków zdobywa przewagê i zaczyna dominowaæ. ¦niête ryby, które widzimy w Odrze s± du¿± strat± któr± naj³atwiej nam zaobserwowaæ. Jednak szkody jakie przynosi dominacja jednego gatunku s± du¿o wiêksze poniewa¿ na jaki¶ czas zaburzona jest ca³a sieæ troficzna.

Dodatkowo „z³ota alga” wydziela szereg zwi±zków toksycznych, które bezpo¶rednio niszcz± i zabijaj± inne organizmy. Zidentyfikowano co najmniej kilkana¶cie substancji, które s± przez nie wytwarzane. Rodzaj tych zwi±zków zale¿y od szczepu alg i podobnie jak z koronawirusem czy innymi drobnoustrojami ró¿ne szczepy przejawiaj± ró¿n± zjadliwo¶æ. Zidentyfikowane substancje maj± dzia³anie zabójcze dla ryb o efektach cytotoksycznych, hemolitycznych, hepatotoksycznych czy neurotoksycznych. Dodatkowo toksyczno¶æ wydzielanych substancji modyfikowana jest przez wiele czynników np. toksyny staj± siê mniej aktywne w niskim pH, mog± byæ niszczone przez ¶wiat³o albo potrzebowaæ aktywatorów w postaci innych zwi±zków. W sytuacji zakwitu warunki ¶rodowiskowe zmieniaj± siê w ten sposób, ¿e toksyczno¶æ wzrasta.

Toksyny wydzielane przez Prymnesium parvum s± szkodliwe nie tylko dla ryb, ale równie¿ dla innych organizmów które oddychaj± za pomoc± skrzeli, czyli równie¿ dla kijanek p³azów oraz niektórych bezkrêgowców jak np. ma³¿y. W zale¿no¶ci od toksyny sposób dzia³ania mo¿e byæ inny, ale w przypadku zwierz±t wodnych najczê¶ciej pora¿ane s± skrzela, gdzie dochodzi do zaburzenia funkcjonowania b³on komórkowych. Zatrute zwierzêta najczê¶ciej krwawi± ze skrzeli, które mog± te¿ pokrywaæ siê ¶luzem. „Z³ote algi” wydzielaj± te¿ substancje które s± toksyczne wobec innych organizmów planktonicznych i hamuj± ich procesy ¿yciowe lub zabijaj±. Ma to na celu z jednej strony zwalczanie konkurencji i drapie¿ników, a z drugiej zapewnienie ¼ród³a dodatkowego pokarmu. Toksyczno¶æ wobec ssaków i innych krêgowców nie jest do koñca zbadana jednak¿e w warunkach laboratoryjnych niektóre z substancji wydzielanych przez „z³ote algi” wykazywa³y dzia³anie neurotoksyczne na komórki ssaków. Istnieje wiêc ryzyko, ¿e mog± byæ szkodliwe równie¿ dla innych zwierz±t, w tym ludzi.

Sk±d z³ote algi wziê³y siê w Odrze?

Jest to glon wystêpuj±cy na ca³ym ¶wiecie poza Arktyk± i Antarktyd±. Zosta³ odkryty i opisany w latach 30. XX wieku w s³onawym jeziorze w Anglii. Stwierdzenia tego gatunku maj± miejsce przede wszystkim w wodach s³onych lub s³onawych, w morzach, zatokach, uj¶ciach rzek lub zbiornikach ¶ródl±dowych. Zakwity wystêpuj± prawie wy³±cznie w wodach s³onawych, czyli o zasoleniu poni¿ej 3%. Zarówno sam glon jak i jego formy przetrwalnikowe mo¿e byæ transportowany naturalnie przez migruj±ce ptaki. Dodatkowo mo¿e siê rozprzestrzeniaæ wraz z zarybianiem lub poprzez przypadkowe przeniesienie wody, a nawet z mu³em lub piaskiem czy na powierzchni innych przedmiotów albo ro¶lin.

Czy z³ote algi mo¿na zwalczyæ i co robiæ, by do takiej sytuacji jak na Odrze nie dosz³o?

Praktycznie nie mo¿na ich zwalczaæ – s± to organizmy jednokomórkowe i wchodz± w sk³ad planktonu, wiêc jakiekolwiek zwalczanie mog³oby przynie¶æ wiêcej szkód ni¿ korzy¶ci. Ich masowy pojaw nie jest ich „win±”, ale powinni¶my szukaæ przede wszystkim czynników, które go wywo³a³y. Niwelowanie tych czynników powinno byæ g³ównym celem zapobiegaj±cym pojawieniu siê takich sytuacji w przysz³o¶ci. Musimy zadbaæ aby maksymalnie ograniczaæ zanieczyszczenie ¶rodowiska. Ponadto musimy je monitorowaæ w celu odpowiednio wczesnego wykrywania zagro¿eñ.

Niestety czêsto dopiero katastrofa lub wypadek u¶wiadamia nam uchybienia i pope³nione b³êdy. W przypadku katastrofy na Odrze widaæ, ¿e bardzo wiele rzeczy wymaga poprawy.


upwr



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 2 maja 2024
Imieniny
Longiny, Toli, Zygmunta

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl